Ексклузивно: Центърът за наблюдение на земетресенията в Ухан претърпява кибератака от САЩ; тече разследване

引用

Ексклузивно: Центърът за наблюдение на земетресенията в Ухан претърпява кибератака от САЩ; тече разследване

 

Центърът за наблюдение на земетресенията в Ухан наскоро претърпя кибератака, предприета от чуждестранна организация, се казва в изявление в сряда от градското бюро за управление на извънредни ситуации, към което центърът е свързан. Това е поредният случай от този вид след кибератаката от чужбина през юни 2022 г. срещу китайски университет.

Експертната комисия по случая установи, че кибератаката е инициирана от хакерски групи и закононарушители с държавен опит извън страната. Предварителните доказателства сочат, че подкрепяната от правителството кибератака срещу центъра е дошла от САЩ, научи Global Times.

Общинското бюро за управление на извънредни ситуации на Ухан заяви в изявление в сряда, че част от мрежовото оборудване на пунктовете за събиране на предни станции на Центъра за наблюдение на земетресенията в Ухан са били подложени на кибератака от чуждестранна организация, наблюдавана от Националния компютърен вирус Центърът за спешно реагиране (CVERC) и китайската компания за интернет сигурност 360.

Центърът незабавно е запечатал засегнатото оборудване и е съобщил за атаката на органите за обществена сигурност, за да разследват случая и да се справят с хакерската организация и престъпниците съгласно закона , се казва в изявлението.

Под-бюрото Jianghan на бюрото за обществена сигурност на Ухан потвърди откриването на програма за троянски кон, произхождаща от чужбина в Центъра за наблюдение на земетресенията в Ухан. Според бюрото за обществена сигурност тази програма за троянски кон може незаконно да контролира и краде данни за сеизмичния интензитет, събрани от предните станции. Това деяние представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

Органите за обществена сигурност са образували случай за разследване по този въпрос и са извършили допълнителен технически анализ на извлечените троянски проби. Предварително е установено, че инцидентът е кибератака, инициирана от чужди хакерски организации и престъпници.

Професионалистите казаха пред Global Times, че данните за сеизмичния интензитет се отнасят до интензитета и магнитуда на едно земетресение, които са два важни показателя за неговата разрушителна сила.

Данните са тясно свързани с националната сигурност, казаха експерти пред Global Times. Например, тези фактори трябва да се вземат предвид при изграждането на някои военни отбранителни съоръжения.

Центърът за наблюдение на земетресенията в Ухан е друга национална единица, която е била подложена на кибератака извън страната след атаката срещу Северозападния политехнически университет (NWPU) в Сиан, северозападна китайска провинция Шанси, от чуждестранна хакерска група през юни 2022 г.

След атаката срещу NWPU, CVERC и компанията 360 съвместно сформираха технически екип за извършване на цялостен технически анализ на случая. Те стигнаха до заключението, че кибератаката е извършена от Операциите за персонализиран достъп (TAO) на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Експертен технически екип, съставен от CVERC и компанията за интернет сигурност 360, пристигна в Ухан, за да извърши работа по събиране на доказателства за последния случай, научи Global Times. Предварителните доказателства сочат, че кибератаката срещу Центъра за наблюдение на земетресенията в Ухан е дошла от САЩ.

Според резултатите от мониторинга на компанията 360, NSA е извършила кибератаки на най-малко стотици важни вътрешни информационни системи в Китай и е установено, че програма за троянски кон, наречена „валидатор“, работи в информационните системи на редица отдели, предавайки информация до централата на НСА.

Освен това констатациите показват, че голям брой „валидиращи“ троянски коне работят в критична информационна инфраструктура не само в Китай, но и в други страни, а броят на такива програми, поставени в системите на тези страни, далеч надхвърля този на Китай.

ЦРУ е друга известна американска организация за кибератаки и кражби, в допълнение към NSA. Според изследването на CVERC кибератаките на ЦРУ се характеризират с автоматизация, систематизация и интелигентност.

Най-новите кибер оръжия на ЦРУ използват изключително строги спецификации за шпионаж с различни техники за атака. Вече покрива почти всички интернет и интернет на нещата активи по целия свят и може да контролира мрежите на други държави и да краде техните важни и чувствителни данни по всяко време и навсякъде.

Наблюдатели посочиха, че САЩ, докато засилват атаките срещу глобални цели и крадат тайни, не пестят усилия да обвиняват други държави.

Той събра своите така наречени съюзници, тръбейки теорията за „кибернетичната заплаха на Китай“ и очерняйки и клеветейки политиката на Китай за киберсигурност, която многократно беше опровергана от китайското външно министерство.

По време на редовна пресконференция на 19 юли говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза, че Китай е жертва на кибератаки и категорично се противопоставя на подобни начинания.

„САЩ са извършили безразборни, широкомащабни кибератаки срещу други страни през годините“, каза тя. „Командването на кибернетичните сили на САЩ грубо заяви миналата година, че критичната инфраструктура на други страни е легитимна цел за кибератаки на САЩ. Подобни ходове предизвикаха безпокойство.“